missa inte detta vid din köksrengöring

Köksrengöring – misstag du antagligen begår i köket när du städar

En guide till köksrengöring. Eftersom köket oftast är hemmets hjärta och själ så kommer det också behöva ständig rengöring. Det finns ingen annan väg runt det eftersom det är där som du förbereder din mat och hygienkraven således blir högre.

Undvik dessa misstag vid köksrengöring

Men även om du vill ditt bästa för ditt kök så kommer du begå vissa misstag som får negativa konsekvenser även om du hade de bästa intentionerna. Det är viktigt att du känner igen dessa och försöker undvika att begå dem när du rengör köket. Kontakta en rekommenderad städfirma i Sandviken för professionell köksrengöring!

Torka av knoppar och handtag

Du hoppar över att rengöra knoppar och handtag – det är bara normalt att du fokuserar på de ytor i köket som tar upp mest plats i rummet vid en köksrengöring. Men du får inte glömma att torka av knoppar och handtag. Eftersom du berör dessa ytor ofta utan att tvätta dina händer så är det väldigt viktigt att de rengörs och desinficeras ordentligt. Torka av dem med en antibakteriell lösning för att begränsa spridningen av bakterier. Glöm inte heller bort knapparna på mikrovågsugnen och andra maskiner.

Rengör flaskor och burkar med ris

Du kämpar med burkar och flaskor – att rengöra flaskor och burkar kan vara riktigt svårt när du bara har en svamp. Men det finns ett enkelt sätt att få arbetet gjort med ris. Häll i lite ris i en flaska/burk och häll sedan i diskmedel och varmt vatten. Sätt på locket och skaka väl. Riset fungerar som en borste som kommer åt på alla ställen din svamp inte gjorde.

Hoppa över att rengöra köksfläkten

Du hoppar över att rengöra köksfläkten vid din köksrengöring – ”syns ej, finns ej” gäller i allra högsta grad när det kommer till spisfläkten. Även om du inte är någon matlagningsentusiast så kommer damm att samlas där. Kom ihåg att den här maskinen suger upp fett från det du lagar på spisen. Över tid så kommer den att blockeras. Hör med din tillverkare hur du bäst rengör din fläkt.

Glöm inte att rengöra din skärbräda – Ordentligt!

Du rengör inte skärbrädorna – skärbrädor i trä blir snabbt en grogrund för ett oräkneligt antal baciller och bakterier. Att bara tvätta av dem räcker inte eftersom matrester kan tränga in i träet och bidra till att bakterier växer där. Du kan hälla salt på skärbrädan och desinficera den genom att gnugga en halv citron över dem.

Använd kökshandskar

Du använder inte handskar – att använda kemikalier i ditt kök, oavsett om det är när du rengör eller diskar så tar dina händer stryk av det. För att undvika hudproblem bör du använda handskar. Det tar bara några sekunder att få dem på. Du kan använda handskar som kan återanvändas så att du inte behöver oroa dig för höga utgifter.

Proppfull diskmaskin

Du överfyller diskmaskinen – tro inte att det är smart att överfylla diskmaskinen, även om du tror att det sparar dig tid. Disken kommer inte bli så ren som du vill att den skall bli. Placera skedarna med huvudet både upp och ner för att få dem rengjorda ordentligt.

Använd inte samma disksvamp

Du använder en svamp till allt – bakterier från olika ytor tenderar att hänga kvar på svampen du använder när du rengör. Därför är det viktigt att du använder flera olika svampar för att rengöra ordentligt.

Nu när du vet hur du skall hantera rengöringen av ditt kök är det dags att sätta igång. Genom att undvika de ovannämnda sakerna så gör du arbetet lättare för dig själv.