Ska du flytta? 6 smarta flyttips som gör flytten smidigare

När man flyttar är det alltid mycket som händer. Man ska lasta på, städa ur, gå igenom besiktningen med hyresvärden, lasta av och försöka hitta den närmaste pizzerian så att du får dig något att äta efter en lång och tröttsam dag. Här följer några tips till din flyttdag:

6 tips till flyttdagen

1.     Flyttdagen. Samla ihop vänner och familj för att hjälpa dig lasta på, lasta av och det övriga som måste göras (jag rekommenderar att du frågar dem i god tid innan – och påminner dem om och om igen). Detta är ett mycket billigare alternativ än att anlita en flyttfirma för flytten. Om du ser till att packa flyttbilen full så minskar det risken att dina saker skadas. Se till alla dina möbler är ordentligt skyddade med filtar och att flyttbilen är fullpackad med lådor och möbler så att de inte åker runt under transporten och repas eller går sönder. Ge också dig själv och de som ska hjälpa dig att flytta tillräckligt med tid så att du hinner köra tillbaka flyttbilen till uthyraren när ni avtalat och har tid att skriva under ditt kontrakt om du inte hann det innan etc.

2.     Städning: Vissa hyresvärdar kräver en större urstädning än andra. Detta kan bero på hur länge du bott i lägenheten och om de tycker att du måste betala i vilket fall. Det lägenhetshus som min vän ska flytta ifrån nu om ett tag har en väldigt liten lista på det som måste städas. Den innehåller saker som att städa badrummet, torka av lampor, torka ur skåpen och städa golven i köket, badrummet och hallen. Se till att du kollar med din hyresvärd om de har några särskilda krav. Gör en intresseanmälan om du behöver hjälå med flyttstäd i Sandviken – Helt kostnadsfritt!

3.     Besiktning: Många hyresvärdar kräver att ni gör en besiktning tillsammans av den lägenhet du håller på att flytta ur. Det är en bra idé oavsett om hyresvärden kräver det eller inte. För när ni går igenom lägenheten rum för rum så har du chansen att kunna förklara eventuella skador och hur de uppkom. Om skadorna orsakas av vanligt slitage så kan hyresvärden sänka priset på vad du ska betala för skadan eller helt dra ett streck över den.

4.     Adressändring: Du måste anmäla din nya adress på posten och se till att du gör en eftersändningsanmälan. Du bör också ändra adressen för ditt ID-kort, körkort och fordonsbevis. Andra ställen såsom bilbolag där du avbetalar din bil, banken, kreditkortsföretag, gym, ditt arbete, sjukdomsförsäkringen etc. bör också meddelas om din nya adress. De behöver den om de måste skicka dig något viktigt dokument.

5.     Middag på flyttdagen: Se till att du vet vart det närmaste stället ligger där du kan beställa mat på din flyttdag. Det är väldigt troligt att du inte känner för att laga mat, och inte heller kommer du ha några tallrikar uppackade att äta på än. Pizza är ett vanligt val då man flyttar.

6.     Sociala medier: Du bör heller inte glömma dina sociala nätverk. Alla bör veta att du håller på att flytta och vart du ska flytta, och de bör verkligen få se några bilder på ditt nya hem.